Snurkbeugel.nl

Snurken wordt veroorzaakt doordat tijdens de slaap de tong verslapt. Deze zakt weg en verkleint zo de luchtweg. Dit bemoeilijkt de ademhaling. U moet de lucht met meer kracht naar binnen zuigen. Het zachte verhemelte en de huig worden in de richting van het strottenhoofd gezogen. Deze hogere luchtsnelheid laat het zachte verhemelte en huig vibreren waardoor het snurkgeluid ontstaat. Vooral mannen boven de veertig blijken te snurken. Alcohol-, medicijngebruik en allergieën kunnen een rol spelen. Ook overgewicht gaat vaak met snurken gepaard. Het geluidsniveau gaat vaak de grens om van burengerucht te spreken te boven: 70 decibel!

Wat houdt Apneu precies in?

Ademstilstand of apneu (Grieks ..., niet ademen) is de medische term voor een onderbreking van de ademhaling van langer dan 10 seconden. Tijdens een apneu is er geen beweging van de spieren betrokken bij de ademhaling en de longinhoud blijft in eerste instantie onveranderd.

Zeer luid snurken kan een teken zijn van deze ernstigere aandoening: obstructief slaap apneu syndroom (OSAS). Tong en kaakspieren ontspannen gedurende de slaap en blokkeren de ademstroom geheel of gedeeltelijk gedurende de slaap.

Op het web zijn verschillende websites beschikbaar met goede medische inhoudelijke informatie over de behandeling van uw snurk en opneuprobleem.

We noemen hier enkele:

Snurkwinkel.nl
Snurkbeugel.nl

Daarnaast biedt internet ook een breed scala aan website's van behandelcentra en klinieken waar u voor onderzoek en diagnostiek terecht kunt:

 

Behandeling

Klinieksnurkenapneu.nl
Snurken en Apneu centrum Amsterdam
Meander Medisch Centrum
KNO-almere
Stjansgasthuis - afdeling KNO

Onderzoek en diagnostiek

Kempenhaeghe - slaapgeneeskunde
Universitair Centrum voor Chronische Ziekten Dekkerswald

Overkoepelende organisaties en patiëntenvereniging

Nederlandse Vereniging voor Slaap Waak Onderzoek
Apneuvereniging


 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beugel behandeling (MRA) Een niet-operatieve behandeling voor snurken is mogelijk door het gebruik van een plaatje van kunststof dat over de tanden wordt geklemd en dat de onderkaak naar voren houdt tijdens de slaap. Deze prothese wordt ook wel MRA genoemd: Mandibulair (= onderkaak) Repositie (= verplaatsing) Apparaat. Een MRA is effectief voor de behandeling van snurken dat ontstaat zowel ter hoogte van het zachte gehemelte en de huig als op het niveau van de achterkant van de tong en het strottenklepje. Er zijn meerdere typen van deze protheses op de markt, die alle werken volgens hetzelfde principe. Er wordt een afdruk (bitje) van het boven- en ondergebit gemaakt, die stevig over de tanden en kiezen past. Deze kunststof beugel wordt aangemeten door de aan het Slaapcentrum verbonden tandarts van de afdeling Bijzondere Mondheelkunde van Medisch Spectrum Twente. Het apparaat zorgt ervoor dat in liggende houding tijdens het slapen de onderkaak niet naar achteren kan zakken. Omdat de tong aan de onderkaak vastzit, blijft ook de tong beter op zijn plaats en zakt minder makkelijk in de keel. De luchtweg achter in de keelholte blijft op deze manier dus ruimer tijdens de slaap, zodat minder gemakkelijk snurken optreedt. Bij zeven van de tien mensen heeft deze kunststof prothese een goed resultaat. Als nadeel moet genoemd worden dat: · de prothese elke nacht gedragen moet worden. · de prothese moet worden aangeschaft, terwijl nog niet duidelijk is of deze prothese wel wordt verdragen (sommige mensen vinden het dragen van de prothese zo oncomfortabel dat zij afzien van het gebruik ervan). · bij onoordeelkundige aanpassing pijnklachten van de kaakgewrichten op kunnen treden. · deze methode niet kan worden toegepast bij mensen met een kunstgebit. · de prothese meestal niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar; de kosten variëren van € 230.- tot € 700.-, afhankelijk van het type prothese.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen